Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Różnorodność świata grzybów - warsztaty terenowo - stacjonarne.

Różnorodność świata grzybów - warsztaty terenowo - stacjonarne.

Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w zajęciach terenowych na obszarze Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego. Celem zajęć było poszerzenie wiedzy młodzieży z zakresu królestwa grzybów i zwrócenie szcególnej uwagi na ich zanczenie ekologiczne. Warsztaty prowadziło małżeństwo mykologów, Państwo Mirosława i Mirosław Wantoch-Rekowscy, którym serdecznie dziękujemy za niezwykle ciekawe zajęcia.

Pojęcie - znaczenie grzybów - jest pojęciem bardzo szerokim, gdyż organizmy te wpływają na gospodarkę człowieka oraz na przyrodę zarówno negatywnie, jak i pozytywnie. 

Znaczenie ekologiczne grzybów:

przyczyniają się do krążenia materii i obiegu energii w przyrodzie. Są elementem łańcuchów pokarmowych, występując w nich, jako ostatnie ogniwo. Związane jest to z ich sposobem odżywiania się. Będąc saprofitami odżywiają się martwą materią organiczną oraz substancjami pochodzącymi z organicznego podłoża. W łańcuchach pokarmowych są reducentami (destruentami) - rozkładają martwą materię organiczną, uwalniać tym samym takie pierwiastki jak węgiel, azot, siarkę i wiele innych, co umożliwia ponowne włączenie ich w cykle biogeochemiczne. Będąc pasożytami żerują na innych organizmach, które również są pasożytami,
wchodzą w związki symbiotyczne z innymi organizmami, czyli mikoryzę, która jest odmianą mutualizmu. Mutualizm to oddziaływanie nieantagonistyczne, polegające na tym, że obydwa organizmu będąc w związku, czerpią z niego korzyści. W przypadku mikoryzy grzyb dostarcza roślinom składników mineralnych, a rośliny (korzenie) umożliwiają grzybom korzystanie ze związków organicznych.
Jeśli chodzi o ich znaczenie gospodarcze, to:
są źródłem pokarmu dla ludzi i zwierząt, są wykorzystywane, jako pasze dla zwierząt domowych,
biorą udział w wytwarzaniu dwutlenku węgla i alkoholu etylowego z glukozy. W browarnictwie, winnictwie i piekarnictwie używa się grzybów, będących specjalnymi szczepami, które równocześnie chronią produkty, by nie zostały zarażone innymi grzybami,
wykorzystywane są do nadawania artykułom spożywczym specyficznego smaku (np. serom) oraz są stosowane jako przyprawy,
dzięki grzybom można dzisiaj stosować takie leki jak penicylina, jej pochodne oraz inne lekarstwa. Grzyby wytwarzają substancje będące antybiotykami, z których produkuje się środki farmakologiczne, bądź na podstawie ich składu wytwarza się na drodze sztucznej - ich syntetyki,
niektóre gatunki grzybów są wykorzystywane do pozyskiwania różnego rodzaju substancji chemicznych,
grzyby są także stosowane jako źródło do walki z owadami, będącymi szkodnikami roślin,
ale spełniają też funkcję rekreacyjną - rzesze grzyboznawców, lub tylko smakoszy tych organizmów, w wolnych chwilach udaje się do lasów na grzybobrania, spędzając ten czas na łonie natury,

Data dodania: 2023-07-25 13:35:39
Data edycji: 2023-07-25 13:36:58
Ilość wyświetleń: 1315

Kalendarz

"Jeżeli Pan domu nie zbuduje,

na próżno się trudzą ci, którzy go wznoszą."

(Psalm 127,1)

Nasi Partnerzy

godło Polski - link do strony głównej
Katolickie Szkoły Niepubliczne

83-000 Pruszcz Gdański

ul. Dobrowolskiego 11

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej